Sikerült lefagyasztani és felengedni egy emberi agyszövetet úgy, hogy közben nem halt el
Kínai kutatók olyan eredményt értek el az agykutatás terén, ami forradalmat hozhat a különféle neurológiai állapotok vizsgálatában

 A kínai Fudan Egyetem kutatóinak sikerült anélkül lefagyasztaniuk, majd felengedniük egy emberi agyszövetet, hogy az károsodott volna. Csecseng Sao és csapatának eredménye forradalmasíthatja a neurológiai állapotok tanulmányozását.

A Cell Reports Methods című tudományos lapban publikált tanulmány szerint a csapat három héten át növesztett emberi embrionális őssejtekből organoid szöveteket (laboratóriumban növesztett, a teljesen kifejlett szervekre emlékeztető szöveteket), lehetővé téve a neuronok és az idegi őssejtek fejlődését. Ezután különféle kémiai vegyületeket teszteltek, hogy meghatározzák, mely kombinációk segíthetik életben tartani a fagyott emberi agyszövetet, és melyek teszik lehetővé a felengedés utáni újbóli növekedését.

A legsikeresebb koktél végül az lett, ami metilcellulózt, etilénglikolt, dimetil-szulfoxidot, valamint az Y-27632 kódjelű inhibitort tartalmazta. Az ezekből összeálló, a kutatók által MEDY-nek rövidített anyagról úgy vélik, hogy valamilyen módon képes beavatkozni abba a folyamatba, ami sejthalált okozna, így téve lehetővé a sejtek megfagyását majd felengedését – foglalja össze a lényeget a BGR.

 

A MEDY hatékonyságának tesztelésére a csapat kísérletsorozatot végzett 28 és 100 napos kor közötti agyi organoidokon. Azt találták, hogy a felolvasztott szövetek külseje, növekedése és funkciója nagyon hasonlít a nem fagyott szövetekre, még azután is, hogy a koktélba helyezve 18 hónapig fagyasztva tárolták őket. Hasonló eredményeket figyeltek meg a különböző agyi régiókat képviselő fagyasztott emberi agyszövetekben.

A technológiát egy 9 hónapos, epilepsziában szenvedő lány agyszövetének három milliméteres mintáján is alkalmazták. A fagyasztást ezt a szövet is túlélte, a felengedés után pedig legalább két hétig aktív maradt a laboratóriumi körülmények között.

A brit Surrey Egyetem és a Birminghami Egyetem kutatói szerint az eredmény áttörést hozhat az agy vizsgálatában, és bár még nagyon sok vizsgálatra van szükség, mindez végül a teljes agy lefagyasztásához vezethet. Sőt, akár a hibernálásnál is nagy hasznát lehetne venni a fejlesztésnek, ami a mélyűrbe tartó utazás egyik elengedhetetlen feltétele.

 

forrás-hvg

fotó- istockA MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!