Agyvelőgyulladás
Az agyvelőgyulladás idegrendszer betegsége, ami együtt jár az agyvelő sejtes beszűrődésével és az idegi alkotóelemek károsodásával. Magyarországon a fertőző vírust az esetek felében kullancs terjeszti.

Agyvelőgyulladás néhány belgyógyászati betegség kapcsán is létrejöhet, de a fertőző eredet a meghatározóbb. Ilyenkor a betegség kórokozói többnyire vírusok. Némely vírus közvetlenül károsítja az idegrendszert, mások az immunrendszer működését hangolják át úgy, hogy az másodlagosan okoz kárt az idegrendszerben. Ilyenek a bárányhimlő, kanyaró és a rózsahimlő vírusai.

A világ eltérő tájain különböző vírusok a leggyakoribb kórokozók. Ennek oka, hogy a vírusok körforgásában és közvetítésében állatok szerepe kulcsfontosságú, a biológiai rendszerek pedig földrajzi területenként eltérnek. Létrejöhet a fertőzés a sérült bőrön át, a légutakon és a gyomor-bél traktuson. A vírusok szaporodnak a behatolás helyén, majd egyéb szervekben is, ahonnan a véráramba, majd az agyvízbe kerülnek.
 

 

Tünetei

A tünetek hirtelen jelentkeznek. A betegség súlyosságától függően láz, fejfájás, levertség, bénulások, látászavarok, valamint kettős látás, görcsök és eszméletlenség lehetnek a tünetek. Attól függően, hogy az adott vírus milyen típusú struktúrákat és az idegrendszer mely területét betegíti meg, változatos idegrendszeri tünetek jöhetnek létre. Ez mondható el a végleges maradványtünetekről is.

 

Vizsgálatok

Az agyvelőgyulladás megállapításához a gerincvíz vizsgálata és a radiológiai képalkotó módszerek (CT, MRI) mellett nagyon fontos az agy elektromos tevékenységét regisztráló EEG (electroencephalographia) is. Meg kell kísérelni a kórokozó mibenlétét is meghatározni laboratóriumi vizsgálatokkal. A kezelés elsősorban tüneti. Ellentétben a gyakorlatilag minden bakteriális fertőzésben alkalmazható antibiotikum kezeléssel, vírusfertőzésekben csak néhány esetben rendelkezünk specifikus vírusellenes szerrel.


Kezelés

A kezelés általában tüneti. A megbízhatóan kipróbált vírusellenes szerek csak néhány vírus ellen használhatók és a herpes simplex agyvelőgyulladást kivéve a legtöbb fertőzés ellen korlátozott sikert érnek el. A nagyon rossz állapotban levő betegeknél a támogató kezelés például a géppel való lélegeztetés is ugyanilyen fontos. A betegség végkimenetele változó, gyakran teljesen gyógyul, de sokszor maradványtünetek is maradhatnak. Megelőzésében a kullancsok elleni védekezés játszik szerepet, illetve a bőrbe fúródott kullancsok mielőbbi eltávolítása. Emellett lehetőség van védőoltásra, amit a foglalkozásuk miatt veszélyeztetetteknek (erdészeti, mezőgazdasági stb. dolgozók) kötelező beadni, de azok számára is ajánlott a védőoltás, akik pl. sokat kirándulnak a szabadban, természetben.

Rehabilitáció

Az agyvelőgyulladás kimenetele a korai felismerésen és a kezelés korai elkezdésén alapszik, de alapvetően függ a betegség súlyosságától. Súlyos agyvelőgyulladásokat mindig kórházban kell megfigyelni, csak így lehetséges a kialakuló szövődmények – görcsök, eszméletlenség – idejében való felismerése és kezelése. Herpes simplex vírusfertőzés gyanúja esetén vírus gátló gyógyszerek adása tanácsos: Aciclovir. Gyógyulás után sok esetben hosszú időbe telik, amíg a teljes neurológiai regeneráció megtörténik, néhány esetben sajnos maradványtünetek az élet további részében mindvégig megmaradnak.

 



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!