Merre tovább, neurológia? Beszélgetés Prof.Dr. Bereczki Dániellel
Bár a rendszerváltáskor azt remélték a neurológusok, hogy tíz év alatt sikerül felszámolni az egészségügyben, így szakmájukban is a jelentős regionális különbségeket, egy Bereczki Dániel professzor által vezetett 2010-es vizsgálat adatai szerint még a fővárosban is akár 12 év különbség lehet abban, mennyi évet élhetnek még a stroke-on átesett férfiak.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatójával, a Magyar Stroke Társaság elnökével a neurológiai ellátás múltjáról, jelenéről és jövőjéről közölt beszélgetést a Medical Tribune.

 


–Régóta vita zajlik a neurológia jövőjéről a szakmai sajtó hasábjain; eléggé belterjes, pedig sokak számára tartogat érdekes információkat. Miről szól valójában ez a vita, és volt-e hatásuk a cikkeknek?

–Induljunk ki abból, hogy egész egészségügyi ellátórendszerünk bajban van, benne az ideggyógyászattal. Az Ideggyógyászati Szemle hasábjain igyekeztünk adatokkal alátámasztott elemzésekkel felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenleg zajló folyamat trendje rossz. Az Ideggyógyászati Szemlében megjelent egyik közleményünk megpróbál választ találni arra, vajon 2020-ban hol tart majd a neurológia. Ez egy gondolatkísérlet a mai helyzetből és tendenciákból kiindulva. Az egyik leglényegesebb felvetésünk a neurológusok életpályamodelljére tett javaslatunk, a közfinanszírozott, azaz az OEP által fizetett, a betegnek térítésmentes ellátást adó szakorvosi privát praxis. Mind a betegellátás színvonalát, mind a fiatalok ambícióját nagyban növelné az, ha a neurológusok – a háziorvosi rendszerhez hasonlóan, úgy, mint Németországban vagy Franciaországban – kiépíthetnének maguknak egy önálló praxist, saját OEP-szerződéssel a társadalombiztosítottak ingyenes ellátására.

– Ma nem épp ebben az irányban gondolkodnak az egészségpolitika irányítói...

– Sokféle elképzelés hallható, de ha nem erre megyünk, mi lesz az igazi perspektíva a fiatal orvosok számára? Ma az orvos 30 éves korára szerzi meg a szakvizsgát, ami az önálló szakorvosi működés jogosítványa. A sokat emlegetett szakmunkás ezen életkorban már mestervizsgával, évek óta önálló műhelyt tulajdonol és vezet. A szakorvosaink többsége ezzel szemben választhat, hol legyen beosztott alkalmazott szakorvos nyugdíjig: kórházban vagy szakrendelőben.

–Ez a típusú ellátás az egészségügyben megél kizárólag privát alapon?

–A kizárólag privát – tehát társadalombiztosítói háttér nélküli – egészségügyi ellátás Európában csak Svájcban van, de ott kockázatarányos biztosítói háttérrel. A társadalombiztosítási járulék viszont nem függ az adott ellátás költségeitől. Nagyvárosban, Budapesten korlátozott számú privát ellátási forma meg tud élni, de kisebb városokban és elszegényedett falvakban már nem. Nem ördögtől való, és korrekt ellátást nyújt az OEP-biztosítóval szerződött, magánpraxist működtető orvos is. A háziorvosok 98 százaléka vállalkozó, és az ellátottakban ez nem is tudatosul, észre sem veszik. Ez lenne komoly perspektíva a szakma és a betegellátás számára is – ezt nevezik érdekeltségnek. Vannak vezető orvosok, akik úgy gondolják, hogy az orvosok csak felügyelettel és beosztottként működhetnek jól. Távoli országokat és Európát is bejárva, nekem más a szemléletem.

–Önök tulajdonképpen kitől várják a megváltást? Mit gondol, a szakma mindent megtett azért, hogy változzon a jelenlegi szisztéma? Az egészségpolitikát megkeresték ezekkel a problémákkal? Folytak erről tárgyalások?

 

tovább: www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/merre_tovabb__neurologia



A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA
2024

A MAGYAR NEUROLÓGIAI TÁRSASÁG 39. KONGRESSZUSA

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
BETEGTÁJÉKOZTATÓ
VIDEÓSOROZAT
2024

BETEGSÉGEKRŐL HITELESEN

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MULTIMÉDIA
OKTATÁSI
ANYAGOK
2024

Rezidensek, szakvizsgára készülők, neurológiát oktatók figyelmébe

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább
MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE
2024

MAGYAR GYERMEKNEUROLÓGIAI TÁRSASÁG ÜNNEPI TUDOMÁNYOS ÜLÉSE

Bővebb információkért kattintson a Tovább gombra!

Tovább

Online Kommunikáció


Kövesse Ön is figyelemmel a Magyar Neurológiai Társaság bejegyzéseit a közösségi oldalakon, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a legfrissebb hazai és nemzetközi szakmai hírekről.


Magyar Szemészeti Társaság
Neuro-ophthalmológiai Szekciója
Dr. Somlai Judit
Neuro-ophthalmológus, aki a látászavart okozó megbetegedések okának keresésével, meghatározásával és kezelésével foglalkozik.
Magyarországi Fájdalom
Társaság
Dr. Budai Erika
A Társaság célja az akut és krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai tudományos eszközökkel történő előmozdítása.
Magyar Rehabilitációs
Társaság
Dr. Cserháti Péter
Társaságunk a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes társulásán alapuló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet.
Keressen minket a facebook-on
és a twitteren is!